El Museu d'Art de Girona restaura vuit escultures romaniques i gotiques
Written by Carmen Orus
Wednesday, 12 September 2012 17:37
PDF Print E-mail
There are no translations available.

Art Girona

El Museu d’Art de Girona ha treballat en els darrers mesos en la restauració de vuit escultures romàniques i gòtiques, que daten d’entre els segles XII i XIV, i que formen part del fons d’art de la Diputació de Girona. Entre les peces, hi ha una Mare de Déu del segle XII, localitzada en una església d’Arànser (Cerdanya) i una Mare de Déu amb el Nen, del tombant del segle XIII, trobada en un mas del Puig de Sant Andreu d’Ullastret (Baix Empordà). La Diputació ha invertit més de 5.200 euros en la seva recuperació.

A banda d’aquestes talles, l’equip de restauradors del Museu d’Art, supervisat per Elena Roig, també ha restaurat una Mare de Déu de l’Esperança, del segle XIII, localitzada al Pirineu Mediterrani; dues Mare de Déu, dels segles XIII i XIV, una de les quals va ser trobada al Pirineu lleidatà; i tres figures més que responen a Santa Magdalena, Sant Mateu i Sant Joan Evangelista. Aquesta última data del segle XIII-XIV.

La restauració ha consistit en la neteja de cada una de les escultures i la fixació de la capa pictòrica que estava en perill de despreniment. A més se’ls ha posat una capa de protecció i s’han repintat tenint en compte els colors originals. Una de les restauradores de les obres, Ester Horno, ha explicat que les "figures estaven molt afectades per corcs i termites que s’havien menjat part del suport de la fusta"i que "algunes actuacions anteriors havien tapat els colors originals de les peces".

 

A banda d’Ester Horno també ha participat en els treballs, que van arrencar l’any passat i han culminat enguany, Laia Roca i Elena Boix, cap de l’àrea de restauració del Museu d’Art. Les vuit peces restaurades formen part del fons d’art de la Diputació de Girona, del qual destaca una extensa col·lecció pictòrica. El Museu d’Art s’encarrega de preservar i conservar aquest fons. El projecte de conservació i restauració de les escultures, s’ha dut a terme, d’una banda, gràcies a la inversió econòmica que cada any fa la Diputació de Girona per la restauració d’obres que conformen el seu fons pictòric, i, de l’altra, a la supervisió de l’Àrea de Conservació i Restauració del Museu d’Art de Girona.

Un ampli fons d’art

El fons d’art de la Diputació de Girona està compost per una gran tipologia d’obres i d’elements constructius i arqueològics d’una dilatada franja històrica. De totes les col·leccions que l’integren, la pictòrica és una de les més destacades, no només per la quantitat d’obres, sinó també pel grau d’interès artístic i estètic que la defineix.

Aquesta col·lecció té més de mil pintures, entre les quals destaquen, d’una banda, les realitzades per pintors catalans del tombant del segle XIX (Escola d’Olot —Joaquim Vayreda, Josep Berga i Marià Vayreda—, Martí Alsina, Santiago Rusiñol, Modest Urgell) i, de l’altra, les que es poden englobar dins l’anomenat art de la postguerra i art de transició, representat per molts dels moviments i grups d’artistes que en aquells moments estaven en actiu a Girona i Barcelona, com ara, Mela Muttermilch, Domènec Fita, Joan Lleó, Joaquim Llucià, Emília Xargay, Eduard Vila Fàbrega, Montserrat Llonch, Jaume Faixó o Lluís Lleó, entre d’altres.

A banda de les vuit escultures romàniques i gòtiques restaurades, en els últims anys s’ha procedit a la restauració d’un tapís flamenc, l’any 2008 i de dos quadres de Jaume Pons Martí i un de Joaquim Vayreda, l’any 2009.

Last Updated on Thursday, 20 December 2012 11:49